Home Pozsonyeperjes
Pozsonyeperjes község PDF Nyomtat Email

Az Alba Regia étterem neve már több évtizede szorosan kapcsolódik Pozsonyeperjes községhez.

Pozsonyeperjes község a Dunaszerdahely-i járás észak-keleti határán található, nem egészen 10 km-re a járási központtól. Kevés megbízható információ található a falu nevével kapcsolatban. Úgy beszélik, hogy 1460 körül a környező erdőkben vadásztak Mátyás király katonái és amikor egy tisztáson megpihentek néhány lány egy közeli faluból frissen szedett eperrel kínálta őket. Talán ezek a katonák adták tudtukon kívül az Eperjes nevet a falunak, melynek határában sok eper termett.
A község eredetét illetően kevés adat áll rendelkezésünkre. Még arról sincs hiteles feljegyzés, honnan kapta a névét. A szájhagyomány szerint Mátyás király katonái 1460 körül a biffari erdőben vadásztak, s utána a tisztáson pihenőt tartottak. Mivel a közeli település határában sok eper termett, ezért a lányok frissen szedett eperrel kínálták a vitézeket. Lehet, hogy éppen ezek a katonák – tudtukon kívül – adták a településnek a nevet, mivelhogy beszámolójukban a királynak Eperes néven emlegették a települést. Fontos okmánynak tekinthetjük a felső-Csallóköz úrbéres portáinak összeírását Eperjesre vonatkozólag, amelyet 1535-ben készítettek. Ez az összeírás azt bizonyítja, hogy a település eredetileg a csallóközi oldalon, a Kis-Duna jobb partján terült el. A dokumentumban 10 lakott, 6 lakatlan és 3 zsellértelek szerepel. Továbbá említés történik közsé-günkről a volt Pozsony vármegye monográfiájában, 1553-ban, amikor a portális összeírásban Báthory András és a Borostyánkői (Červený kameň) urak 5-5 porta után adóznak. 1600-as évek elején a község özv. Thurzó Mihályné birtoka volt, 1640-ben pedig az Esterházyak tulajdonába került. Valószínűleg éppen ebben az időben kezdett el a település a Kis-Duna bal oldalán terjeszkedni, fejlődni, mivel az uraság kastélya a szomszédos faluban, Tallóson (Tomašikovo) volt.

1747-ben Esterházy Károly egri érsek építtette fel a barokk stílusú római katolikus templomot. A templom, mely a község legrégibb középülete, nevét a felszentelés napjának alapján Péter és Pál apostolokról kapta még 1750-ben. 1877-ben, a faluban óriási tűzvész pusztított. Nemcsak a templom tetőzete égett le az orgonával együtt, hanem a torony is. A harangok tönkrementek: újra kellett önteni őket. 1882-re épült újjá a templom s ma látható alakjában a torony is, s máig a település díszének számit. Eperjes egykor főleg malomiparának köszönhetően vált ismertté. A tizenegy vízimalom közül, melyekben a környék gabonáját őrölték, sajnos, csupán kettő maradt meg. Az egyiket tulajdonosa, Takács Béla, a falu legutolsó molnára 1971-ben eladta a Szlovák Nemzeti Múzeum Mártoni Néprajzi intézetének (Slovenské Národné Múzeum v Martine). Műszaki emlékének tehát csupán a Nagy István-féle fűrészmalom maradt a községben. Ezt a malmot a múlt század utolsó negyedében Renczés Boldizsár építtette. A malomház az 1920-as években leégett. Ekkor vette meg Nagy István uradalmi erdész, aki 1931-ben a malmot vízi fűrész-teleppé építette át. Hogy a víz erejét maximálisan kihasználja, megfelelő műszaki berendezéssel villamos áramot fejlesztett a malommal, amely nemcsak jelentősen felgyorsította a fűrészelést, hanem a község középületeinek is áramot szol-gáltatott a világításhoz. A tulajdonosa halála után a malmot 1972-73-ban felújították, s a Csallóközi Múzeum (Žitno-ostrovské Múzeum) gondnoksága alá került.
Pozsonyeperjes gazdag lehetőségeket kínál a kikapcsolódásra és a vízi sportok űzésére is, ezért az  50-es évek végétől egyre többen látogatnak el ide. A Kis-Duna és környéke a vízi-turisták paradicsoma, de a halászoknak és fürödni, úszi vágyóknak is tökéletes helyszínt biztosít.. Főleg Kis-Duna vízimalmok alatti szakasza örvend nagy népszerűségnek, ahol a 70-es években sok nyaraló is épült.

Az étterem korábban csak szezonálisan működött. Ma már egész évben nyitva tart. Az éttermet nem csak a csómakázók ejtik útba, hanem hazai és külföldi turisták is, akik szívesen térnek vissza újra és újra. Megfelelő helyet biztosítunk különféle képzések, szemináriumok, üzleti megbeszélések, esküvők, évfordulók és grill-partyk lebonyolításához. 

A közelben egy újonnan épült, gyönyörű panzió található, valamint egy kemping a sátorozók részére. Az Alba Regia környékén számos hétvégi ház található, amelyek tulajdonosai a hétvégék során rendszeresen találkoznak nálunk, ezáltal családi hangulat uralkodik az étteremben.

Az Alba Regia-nak saját horgász klubja van, melynek a mottója „Fogd meg és engedd el”. Minden évben kihirdetik a „Duna királya”- a legjobb horgász címet. Az étteremnél parkoló, csónakkölcsönző és játszótér található, a Kis-Dunában pedig úszni is lehet. A közelben több termálfürdő is található (Nyárasd, Nagymegyer, Deáki,...).

Nyitva tartás a hét folyamán 09:00-22:00 és hétvégén 09:00 - 24:00.

Látogasson el hozzánk Ön is.